Milleks vajab Eestis tegutsev meediamaja ajakirjanikku?


11.10.2017


Eesti Ajakirjanike Liit kutsus huvilisi arutlema „Milleks vajab Eestis tegutsev meediamaja ajakirjanikku?“. Külaliseks küsimustele vastama oli palutud Balti riikide suurima meediakontserni „Eesti Meedia“ juht Sven Nuutmann. Arutlus leidis aset kolmapäeval 11.10.2017 Stockmanni kaubamaja 5. korruse kohvikus Chat.


Püstitasime eelnevalt küsimuse, kas ajakirjaniku ametil on tulevikku ja milline see tulevik meediamajas olla võib? CareerCast’i uuringu kohaselt väheneb aastaks 2022 vajadus ajalehtede reporterite järele 13 protsendi võrra, sest traditsioonilise ajalehe lugejaskond kuivab kokku. Sven Nuutmanni sõnul on tehisintellekt küll teatavatel ajakirjandusaladel võistleja, kuid inimajakirjaniku asendumist tehnilise platvormiga pole siiski lähiajal oodata. Nuutmann avaldas lootust, et kuigi suhtekorralduses on ajakirjandusega võrreldes kõrgemad palgad, siis kõik head ajakirjanikud siiski oma valdkonda ei hülga. Meediamajade üks suurimaid probleeme on seegi, et ajakirjandusväljaanded ei too omanikule kasumit veel pikka aega. See on ka täna üks suuremaid väljakutseid, kuidas leida kvaliteetajakirjanduse ärimudel, et seda ei kasutaks ära suured agregaatorid. Mujalgi maailmas on kvaliteetajakirjandus elus vaid teiste äride toel. Nuutmanni hinnangul pole meediamajad praegu läbimas suurt kriisi, vaid toimub loomupärane areng uue tegutsemisviisi poole, mis sobiks uuele, nooremale kasutajaskonnale.


Enne „Eesti Meedia“ etteotsa asumist on Sven Nuutmann juhtinud Delfit ja turvafirmat USS, töötanud Sportland Eesti tegevjuhina , asepresidendina Rambler Media Ltd-s, tegevjuhina Rambler TV-s ja Tele2-s Venemaal ning juhtinud rahvusvahelisele meediakontsernile Modern Times Group MTG AB kuuluvat ettevõtet MTG Radio Ida-Euroopas.


Image
Image