Image

Ott Kooli mälestustahvel Rakverre


7.09.2021



Tänavu 20. augustil tähistasime Eesti Vabariigi taastamise 30. aastapäeva ja sel puhul meenutati paljusid neid, kellel oli oluline osa meie liikumises teel vabaduse poole. Üks väga olulisi isikuid sel teekonnal oli ajakirjanik Ott Kool, kes on jäänud teenimatult unustusse.


25. mail möödus 35 aastat Eesti Raadio saatest „Mikrofoorum“, kus Virumaa korrespondent Ott Kool tegi esimest korda avalikuks Moskva plaani alustada Virumaal fosforiidi suurejoonelist kaevandamist ning tuua siia juurde tuhandeid töölisi. See saade oli meie fosforiidisõja avapauk.


Eesti Ajakirjanike Liit jäädvustab Ott Kooli mälestust tahvli avamisega Ott Kooli kunagise stuudio seinal Rakveres aadressil Rohuaia 6 Ott Kooli sünniaastapäeval 12. novembril. Ott Kooli mälestuse jäädvustamist võivad toetada kõik, kes peavad oluliseks tema kauaaegset tööd Eesti Raadios, tegutsemist virulaste eestseisjana ja Eesti riigi iseseisvuse taastajana.



Kui soovite mälestuse jäädvustamisele kaasa aidata, siis annetuse palume kanda EALi Coop panga kontole EE164204278617261206, selgituseks “Ott Kool”.



Kirjanik ja ajakirjanik Ott Kool (1930-2000) oli põline virulane. Ta sündis Toolse külas metsavahi peres, õppis Kunda ja Karepa koolis ning Kohtla-Järve tööstuskoolis ja õhtukeskkoolis. Elas sealkandis terve elu ja on maetud Kunda kalmistule.


Ta kuulus nii ajakirjanike kui ka kirjanike liitu, oli nii Eesti Kongressi, Eesti Komitee kui ka Põhiseaduse Assamblee liige. Teda on pärjatud Eduard Vilde nimelise kirjanduspreemiaga (1968), 1988. aastal tunnustati teda Karl Ernst von Baeri medaliga ning samal aastal sai temast teeneline ajakirjanik.


Ent oma suurima autasu, koha rahva südames, pälvis ta oma pea 40aastase raadiotööga. 1961. aastal sai temast Põhja-Eesti korrespondent ja sellest ajast hoidis ta virulaste tegemistel silma peal ning jagas neid kogu Eestiga. Just tema oli aastakümneid virulaste avalik eestkõneleja, teda kuulati ja teda pandi tähele. Rääkimata tema osatähtsusest laulvas revolutsioonis ja Eesti iseseisvuse taastamisel.



Eesti Ajakirjanike Liidu juhatus



Lisateave:


Piret Kriivan

Eesti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige

piret.kriivan(at)err.ee



foto autor: Endel Veliste (RA)