KUTSE


Eesti Ajakirjanike Liidu konverents „Kus lõpeb ajakirjandus?“

10. veebruar kell 11-17 Rahvusraamatukogu väikeses konverentsisaalis



Eesti Ajakirjanike Liit tahab, et usaldusväärne ja klassikaline ajakirjandus kestaks veel kaua ning seda sõltumata tehnilisest lahendusest, millega auditooriumini jõutakse. Kuid infosõda, propaganda ja sotsiaalmeedia kohati kontrollimatu tegevus sunnib küsima, kus lõpeb ajakirjandus? Kas ajakirjandusel on üldse tulevikku ja kui, siis kuidas end kaitstakse nn piiride udustumise eest? Kas igaüks, kes mingil moel suudab oma mõtted paisata avalikku ruumi, on kohe ka ajakirjaniku nime väärt? Kui jah, siis mis üldse eristab ajakirjanikku muudest inimestest? Kui ei, siis kus jooksevad piirid? Kas inforinde sõdurid peavad saama samu õigusi kui ajakirjanikud? Kas vihakõne piiramine on tsensuur? Kui vaated ajakirjanduse ja ajakirjaniku olemusele erinevad, siis millest see tuleneb – kultuurilisest, ajaloolisest, poliitilisest kogemusest ja kontekstist?

Arutamaks neid ja neist tulenevaid küsimusi, ootame 10. veebruaril kell 11 Eesti Rahvusraamatukogu väikesesse konverentsisaalis nii ajakirjanikke kui ka kõiki teisi, keda teema puudutab ja kes sooviks kaasa rääkida.

Sõna saavad kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand, „Äripäeva“ peadirektor Igor Rõtov, Postimehe venekeelse online-väljaande peatoimetaja Olesja Lagašina ja ERRi toimetaja Jüri Nikolajev. Väliskogemuse toovad arutellu Euroopa suurima ajakirjanikke ühendava organisatsiooni, Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) president Mogens Blicher Bjerregård, Lähis-Idas töötav vabakutseline ajakirjanik Hille Hanso, Soome avalikõigusliku ringhäälingu Yleisradio toimetaja ja EFJ avalik-õigusliku ringhäälingu ekspertgrupi juht Susanna-Maria Sjöstedt, Ukraina Ajakirjanike Liidu asepresidendi Lina Kuštš, Poola Ajakirjanike Assotsiatsiooni tegevjuht Dorota Zielińska, Leedu Ajakirjanike Liidu juht Dainius Radzevičius, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige ja Piirideta Reporterite raportöör Imants Liepinš ning Andrei Jvirblis Venemaa Ajakirjanike Ühendusest.


Konverents on eesti ja inglise keeles ning sünkroontõlkega.

Päeva modereerib Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Helle Tiikmaa.

Huvilistel, kes veel pole endast märku andnud, palume registreeruda SIIN või e-posti aadressil helle@eal.ee


Konverentsi päevakava:

10.30-11.00 registreerimine ja tervituskohv

11.00.-11.30 avasõnad ja teemapüstitus
- Helle Tiikmaa, Mogens Blicher Bjerregård

11.30-12.30 Eesti ajakirjandus – kus ja kes oleme, kuidas ja kuhu läheme?
- Kaarel Tarand, Igor Rõtov

12.30-13.30 Eesti venekeelne ajakirjandus – olla või mitte olla ja kuidas olla?
- Olesja Lagašina, Jüri Nikolajev

13.30-14.15 kerge lõuna kohvikus Poogen

14.15.-16.10 Ajakirjandus ja pressivabadus piiri taga - Soome, Venemaa, Läti, Leedu, Ukraina, Türgi ja Poola kogemused

16.10.-16.30 kohvi- ja mõttepaus

16.30.-17.00 otsad kokku ja mis edasi


Lisainfo:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

helle@eal.ee

53339699