Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni ning Euroopa Ajakirjandus- ja Meediavabaduse Keskuse külaskäik Balti riikidesse


Pressiteade 20.01.2018



Eesti Ajakirjanike Liit võõrustab 22. - 23. jaanuaril Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) ning Euroopa Ajakirjandus- ja Meediavabaduse Keskuse (ECPMF) kolmeliikmelist delegatsiooni. EFJ on Euroopa juhtiv ajakirjanike ühendus ja ECPMF pressivabaduse kaitse organisatsioon.


Delegatsiooni eesmärk on tutvuda Eesti ajakirjanduse ja meedia olukorraga, probleemide ja edusammudega. Märksõnadena on välja toodud ajakirjandusvabadus, eriti allikakaitse, meedia korporatsioonidesse koondumine, Eesti kaks erikeelset meediamaailma, tabuteemad ja enesetsensuur.


Ajakirjanike Liidu esimehe Helle Tiikmaa sõnul annab visiit meile endile võimaluse heita valgust oma probleemidele Eesti vaatenurgast. „Kuigi Eesti probleemid ei ole kaugeltki võrreldavad näiteks Türgi, Serbia või Venemaa ajakirjandusvabaduse piirangutega ning sealsete ajakirjanike elukutse ohtlikkusega, on meil omad mured siiski olemas - majandusliku surve mõju ajakirjanduse kvaliteedile, ajakirjanike ületöötamine ja läbipõlemine, loominguliste õiguste kaitse ja muud,“ ütles Tiikmaa.


EFJ direktor Renate Schroeder, EFJ asepresident Nadezda Azhgikhina ja ECPMFi tegevdirektor Lutz Kinkel koos EALi esindajatega kohtuvad pooleteise päeva jooksul meediapoliitikaga seotud ametnike, ajakirjandusorganisatsioonide juhtide ja ajakirjanikega, meediauurijate ning ajakirjanduse eneseregulatsiooni organitega. Visiidi tulemustest koostatakse edasise tegevuse plaan ning soovitused.


Visiidist kokkuvõtte tehakse Ajakirjanike Liidu ruumides teisipäeval kell 12.30. Kokkuleppel korraldajatega on ajakirjanikel võimalik osaleda kohtumistel ja intervjueerida külalisi.


Tallinnast sõidab delegatsioon teisipäeva lõuna ajal edasi Leetu. Lätit seekord ei külastata, sest seal puudub tegus ajakirjanike ühendus. Lõppeval nädalal tutvusid EFJ ja ECPMF esindajad pressivabaduse olukorraga Serbias.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

53339699