Eesti Ajakirjanike Liit korraldab arutelu ajakirjanduse olukorrast Eestis ja mujal Euroopas.


Pressiteade 3.05.2019



Eesti Ajakirjanike Liit (EAL) alustab oma sajanda aastapäeva tähistamist 8. mail koosviibimisega Okupatsioonide ja Vabaduse Muuseumis Vabamu. Esmalt võetakse arutluse alla ajakirjanduse roll ja arengud Eestis ning mujal maailmas. Eesti olukorda on nõustunud tutvustama tulema Eesti Ajalehtede Liidu tegevdirektor Mart Raudsaar, Ekspress Grupi omanik Hans H. Luik, aeglase ajakirjanduse väljaande Edasi.org eestvedaja Janeck Uibo. Euroopa vaatenurka pakub Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) president Mogens Blicher Bjerregård. Vestlust juhib EALi esimees Helle Tiikmaa.


„Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ) on tänase pressivabaduse päeva fookusesse võtnud ajakirjanduses valimiste vaba, ohutu ja sõltumatu kajastamise kaitse. On väga muret tekitav, et peame nüüd Eestis rääkima üleüldiselt ajakirjanike vabast ning ohutust, hirmuta töötamisest ja suhtlemiskultuurist laiemaltki,“ ütles Tiikmaa. „Ka nüüd, sada aastat peale ajakirjanike ühenduse loomist Eestis on meie tööala inimeste solidaarsus oluline – nii ajakirjanike kui ajakirjanduse juhtide tasemel.“


EAL on koosviibimisele kutsunud ka enam kui poolsada esindajat Euroopa ajakirjanike organisatsioonidest ja Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni juhtkonna. Arutlusele järgneb keskustelu vabas õhkkonnas.


Liidu liikmetele ja kutsutud külalistele on osalemine tasuta, teistelt osalejatelt oodatakse 15 euro suurust annetust.


1919. aastal asutatud EAL on Eesti vanimaid loomingulisi töötajaid ühendavaid organisatsioone, kuigi alates „Loovisikute ja loomeliitude seaduse“ vastuvõtmisest 2005. aastal jäetud välja poliitiliselt tunnustatud loomeliitude seast. EFJ ja IFJ liikmena esindab EAL Eesti ajakirjanike huve rahvusvahelisel tasemel. 8. mai pärastlõunal peab EAL oma korralist aastakoosolekut ERRi pressikeskuses.


9.-10. mail toimub Riigikogu konverentsisaalis Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni aastakoosolek, kus valitakse kolmeks aastaks ka uus EFJ juhatus. EFJ ühendab Euroopas 44 riigist 72 ajakirjanike liitu ja assotsiatsiooni, kokku enam kui 300 000 ajakirjanikku.






Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

53339699