Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni üldkogu tuleb Tallinna


Pressiteade 6.05.2019



9.-10. mail peab Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (EFJ) Tallinnas, Riigikogu konverentsikeskuses korralist üldkogu. EFJ vastuvõtjaks on Eesti Ajakirjanike Liit (EAL), mis sel aastal tähistab oma sajandat aastapäeva.


Eestisse saabub ligi sada delegaati ja vaatlejat erinevatest Euroopa ajakirjanike organisatsioonidest ning ajakirjandusega tegelevatest institutsioonidest. Kaks päeva kestva koosoleku ajal valitakse Föderatsiooni uus president ja juhatus järgnevaks kolmeks aastaks. Ülevaade antakse ka eelmise aasta jooksul tehtust ja lepitakse kokku järgmise aasta tegevuskavad ning töörühmad. Arutatakse ka Eesti ajakirjanike olukorda ning võetakse vastu seisukohti ajakirjandust puudutavates teemades, nagu autoriõiguste kaitse ja pressivabadus Euroopa riikides.


Üldkogu tuleb 10. mai hommikul tervitama Eesti Vabariigi president Kersi Kaljulaid. 9. mai õhtul võtab delegaate Raekojas vastu Tallinna linnavalitsus.


„Selle tasemega ja nii suure esindajate arvuga ajakirjanike kogunemist ei ole Eestis varem korraldatud, mistõttu see on väärikas üritus meie juubeliaasta tegevuste alustamiseks,“ ütles EALi esimees Helle Tiikmaa. „Eesti viimase paari kuu avalduste ja sündmuste valguses on EFJ ja Euroopa ajakirjanike solidaarsus meiega eriti väärtuslik.“


EFJ on Euroopa suurim ajakirjanikke ühendav organisatsioon. Föderatsiooni kuulub 45 riigist 72 ajakirjanike liitu ja assotsiatsiooni, kokku enam kui 320 000 ajakirjanikku. EFJ eesmärk on kaitsta ning esindada ajakirjanike huvisid ja õigusi poliitilisel, kultuurilisel ja majanduslikul väljal. EFJ katusorganisatsiooniks on Rahvusvaheline Ajakirjanike Föderatsioon (IFJ), mis ühendab ajakirjanike liite üle maailma.


Eesti Ajakirjanike Liit on kutselisi ajakirjanikke ja meediatöötajaid ühendav vabatahtlik, poliitiliselt sõltumatu loome- ja kutseliit, mis on 1919. aastal asutatud Ajakirjanikkude Ühingu õigusjärglane. EAL on EFJ täisliige.


8.mail tähistab EAL koos EFJ delegaatidega oma sajandat aastapäeva koosviibimisega Okupatsioonide ja Vabaduse Muuseumis Vabamu. Esmalt arutatakse ajakirjanduse rolli ja arenguid Eestis ning mujal maailmas, järgneb keskustelu vabas õhkkonnas. Koosviibimine algab kell 19.00.






Lisateave, sh sündmust kajastada soovivatele ajakirjanikele:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

53339699