Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni liikmete pöördumine riigijuhtide poole Valgevene olukorra asjus


Pressiteade 25.03.2021



Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) liikmed pöördusid täna ühiselt oma riigipeade poole, et juhtida tähelepanu Valgevenes jätkuvatele repressioonidele vaba ajakirjanduse vastu. Pöördumisega ühines ka Eesti Ajakirjanike Liit, kes saatis täna kirja Vabariigi Presidendile Kersti Kaljulaidile, peaminister Kaja Kallasele ja välisminister Eva-Maria Liimetsale.


Pöördumises meenutatakse, et Valgevenes on alates möödunud aasta augustis toimunud ja rahvusvaheliselt võltsituks tunnistatud presidendivalimisi alanud meeleavaldustel ja opositsiooni mahasurumise käigus kinni peetud enam kui 30 000 inimest, nende seas 480 ajakirjanikku. Paljusid piinati ja peksti ning enam kui 1000 on saanud kriminaalsüüdistuse. Vanglates on 250 poliitvangi, kelle seas on 12 ajakirjanikku.


EFJ kutsub riigijuhte üles nõudma, et Valgevene võimud vabastaksid koheselt 12 vangistatud ajakirjanikku, lõpetaksid kõik ajakirjanike vastased administratiiv- ja kriminaalasjad ning avaksid taas Pressiklubi Minskis. Samuti kehutatakse riigipäid pöörduma ÜRO, OSCE, Euroopa Komisjoni ja Euroopa Nõukogu poole survestamaks Valgevenet tagajärjekamalt lõpetama inimõiguste ja pressivabaduse rikkumisi.


Ühispöördumise päevaks on valitud 25. märts, mil Valgevene opositsioon traditsiooniliselt meeleavaldustega tähistab Priiuse Päeva, mälestamaks 1918. aastal Valgevene Rahvavabariigi väljakuulutamist. Pöördumise on allkirjastanud EFJ president Mogens Blicher Bjerregård, Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni president Andrei Bastunets, EALi esimees Helle Tiikmaa ja veel 50 Euroopa ajakirjanike organisatsioonide juhti.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699