Euroopa ajakirjanike ühendused taunivad Valgevene Ülemkohtu otsustd


Pressiteade 28.08.2021



Eesti Ajakirjanike Liit (EAL) ühineb Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) ja Rahvusvahelise Ajakirjanike Föderatsiooni (IFJ) seisukohaga, et Valgevene ülemkohtu otsus saata laiali Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsioon (BAJ) on õigusemõistmise paroodia, mis väärib vaid hukkamõistu.


Valgevene ülemkohus saatis Valgevene ainsa sõltumatu ajakirjanike esindusorganisatsiooni BAJi laiali reedel, 27. augustil. BAJ on Valgevenes üks silmapaistvamaid sõnavabaduse eest võitlevaid organisatsioone. BAJ, mis ühendab 1500 meediatöötajat ja ajakirjanikku, kuulub nii EFJ kui ka IFJ liikmesorganisatsioonide hulka ning on 25 aastat võidelnud Valgevenes sõltumatu ajakirjanduse ning sõnavabaduse eest.


BAJi esimehe Andrei Bastunetsi sõnul ei ole nende organisatsioon vaid sissekanne juriidiliste isikute registris, vaid sõprade ja kolleegide kogu, kes jätkab tegevust ka edaspidi vaatamata kohtuotsusele. EFJ peasekretär Ricardo Gutiérrez kinnitas, et kohtuotsus ei tähenda BAJi tegevuse lõppu. „Me toetame oma Valgevene liikmesorganisatsiooni, et nad saaksid edasi eksisteerida ja tegutseda. Meie hinnangul on BAJ ainus ajakirjanike ja meediatöötajate esindusorganisatsioon Valgevenes,“ ütles Gutiérrez, kelle sõnul BAJ juhtkonna ning liikmete toetuskava juba töös.


Lisaks BAJ-le on Valgevene võimud alustanud kümnete organisatsioonide hävitamist. Nende hulgas on kultuuri-, keskkonna- ja pärandikaitseühendusi, aga ka soolise võrdõiguslikkuse ja eakate toetusrühmitusi. Löögi all on näiteks Valgevene Pressiklubi, Valgevene PEN keskus, Puuetega Inimeste Õiguste Büroo ja Rahvuslik Noortekogu.


EFJ presidendi Mogens Blicher Bjerregårdi sõnul on võltsitud valimistega võimule jäänud president Aleksandr Lukašenko algatanud kodanikuühiskonna üldise likvideerimise riigis. “See pretsedenditu puhastustöö peaks mobiliseerima riikidevahelisi organisatsioone. Nii kutsume üles Euroopa Liitu, Euroopa Nõukogu, OSCEd ja ÜROd represseerijaid karistama,“ ütles Bjerregård.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699


Ricardo Gutiérrez

General Secretary / Secrétaire général

European Federation of Journalists (EFJ) / Fédération européenne des journalistes (FEJ)

ricardo@europeanjournalists.org

+324-73568-508