EAL kutsub IFJ-d üles Venemaa tsensuuri hukka mõistma


Pressiteade 2.03.2022



Eesti Ajakirjanike Liit, Leedu Ajakirjanike Liit ja Läti Ajakirjanike Liit saatsid Rahvusvahelisele Ajakirjanike Föderatsioonile (IFJ) ühise üleskutse, nõudes IFJ-lt Venemaa meediavabaduse kaitseks väljaastumist ja Venemaa föderaalse infojärelevalve agentuuri Roskomnadzor piirangute hukkamõistmist.


“Oma vaikimisega nõustute de facto põhimõttega, mille esitas Venemaa Ajakirjanike Liidu sekretär Timur Šarif, kes on ühtlasi IFJ üks asepresidente, et sõja-aja ajakirjandusele kehtivad teistsugused reeglid ja Roskomnadzoril on õigus keelata meediaväljaannetel kasutada muid infoallikaid peale Venemaa kaitseministeeriumi. Selle keelu alusel ähvardab mitut Venemaa sõltumatut väljaannet karistus, kuid teie vaikite. IFJ üks peamisi ülesandeid on kaitsta igal pool maailmas ajakirjanike õigust vabalt allikaid valida ja infole ligi pääseda ning kaitsta ajakirjandusvabadust. Timur Šarifi sõnavõtt seab halba valgusse kogu IFJ tegevuse,“ seisab ühisavalduses.


„IFJ hinnangud on juba mõnda aega olnud Venemaa suhtes leebed ja pigem kritiseerinud teisi riike Vene meediatöötajatele takistuste tegemises. Praeguses seisus, kui Venemaal on hädasti vaja võimalikult mitmekülgset teavet Ukrainas toimuvast, on IFJ kriitikapuudus ja see, et rahvusvahelise ajakirjanike organisatsiooni juhtkonnas on isik, kes taunib ajakirjandusvabadust, tõsine probleem,“ ütles Eesti Ajakirjanike Liidu esimees Helle Tiikmaa.


Uudise Šafiri tsitaadiga avaldas uudisteagenruuris NSN (Национальная Cлужба Hовостей) 26. veebruaril . Šarifi avaldusi kritiseeriva ühispöördumise tegid IFJ-le ka Põhjamaade ajakirjanike liidud .


Euroopa Ajakirjanike Föderatsioon (EFJ) koos Venemaa sõltumatuid ajakirjanikke ühendava Ajakirjanike ja Meediatöötajate Liiduga, mõistis hukka Roskomnadzori ettekirjutused piirata mitte ainult ajakirjanike allikaid, vaid ka ajakirjandustekstis lubatud väljendeid. Samuti mõistis EFJ hukka sõltumatute ajakirjandusväljaannete sulgemise . Samas Venemaa Ajakirjanike Liit, mis on IFJ liige ja mille sekretär on Šarif, on Roskomnadzori piiranguid õigustanud.



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699