Balti riikide, Poola, Valgevene ajakirjanike organisatsioonide juhtide avalik kiri sõjapropagandat tegevatele Venemaa ajakirjanikele


Pressiteade 23.02.2022



Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Valgevene ajakirjanike organisatsioonide ning Saksamaa kodanikuajakirjanduse ühenduse juhid saatsid avaliku kirja neile Venemaa ajakirjanikele ning nende organisatsioonidele, kes edastavad Venemaa ametlikku propagandat sõjast Ukrainas.


„Olete palju aastaid ignoreerinud ajakirjanduse olulist põhimõtet – informatsiooni kontrollimist. Te edastate Kremlist valet ja võimendate seda, korraldades pikki pseudoarutelusid, lubamata seal ainsatki eriarvamust,“ öeldakse kirjas. „Te esitate lõpliku tõena valitsust toetavate kõneisikute mõttetusi ja mõnikord isegi purjuspäi kõneldut. Nüüd on teie kätel Ukraina laste ja vanurite veri ning Venemaa sõgestunud sõdurite sandistatud saatused.“ Ajakirjanikke kutsutakse üles avaldama fakte või vähemalt loobuma Kremli kontrollitud teabe edastamisest. Meenutatakse ka, et Venemaal kehtib uus seadus, mis võimaldab süüdistuse esitada igaühele, kes aitab kaasa Kremli sõdaõhutavate valede levitamisele ja kui süüdistusi hakatakse esitama, satuvad löögi alla mitte käsu andnud ülemused, vaid neid täitnud ekraaninäod, raadiohääled ja muud ajakirjanikud. „Lahkuge sellelt silmakirjalikkuse, mõttetuse ja pettuse hullumeelselt karusellilt!“ öeldakse üleskutses.


„Püüame selle avaliku kirjaga koputada Venemaa riigi kontrollitava meedia töötajate südametunnistusele ja meenutada neile, et nad ei tegutse vaakumis ega ainult oma ülemuste ning auditooriumi silme all, vaid nende tegusid ja sõnu märgatakse ka mujal,“ ütles Eesti Ajakirjanike Liidu (EAL) esimees Helle Tiikmaa. „Mõni häbitundev ajakirjanik on juba Venemaa propagandakanalitest lahkunud. Ehk suudab see kiri jõuda veel mõneni ja äratada neis päris ajakirjaniku,“ lisas ta.


Kirjale kirjutasid alla EALi esimees Helle Tiikmaa, Leedu Ajakirjanike Liidu esimees Dainius Radzevičius, Läti Ajakirjanike Assotsiatsiooni juhatuse esimees Ilja Kozins, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige Imants Liepiņš, Poola Ajakirjanike Assotsiatsiooni esimees Krzysztof Skowroński, Valgevene Ajakirjanike Assotsiatsiooni esimees Andrei Bastunets ja Meedia Dialoogi projekti Saksamaa esindaja, Saksamaa Kodanikuajakirjanduse Liidu (Bundesverband Bürgermedien) esimees dr. Wolfgang Ressmann



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699