Eesti Ajakirjanike Liidu arutelu „Ajakirjanduse vabadus ja vaigistus”


9.01.2023



Eesti Ajakirjanike Liit kutsub 23. jaanuaril osalema arutelus „Ajakirjanduse vabadus ja vaigistus”. Arutelu toimub Euroopa Liidu Maja konverentsisaalis (Rävala 2, Tallinn) kell 13-17.


Püüame selgust saada, miks on ajakirjandusvabaduse kaitseks vaja välja astuda Euroopa Liidu tasemel – esmalt vaigistuskaebuste vastane juhend (Anti-SLAPP Directive) ja nüüd ka meediavabaduse määrus (Media Freedom Act, EMFA)? Kas soovituste ja juhenditega saab olukorda parandada?

Kuna Eestis ei ole meediaseadust, siis kuhu see need direktiivid-määrused sobivad ja mida kaasa toovad? Kas sellest saab positiivne või ka negatiivne mõju?

Mida saavad teha nii ajakirjanikud ja väljaandjad kui ka valitsus ja kohtusüsteem, et vältida ajakirjanduse pahatahtlikku vaigistamist kaebustega ja kohtuga ähvardamisega?

Kuidas kohtusüsteem ja ajakirjandus saaksid olla partnerid, mitte vastased? Kuidas parandada teineteisemõistmist?


Arutelu I ringis osalevad Riigikohtu esimees Villu Kõve, Riigikohtu tsiviilkolleegiumi esimees Urmas Volens ja vandeadvokaat Karmen Turk. II ringis toovad Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) vaate EFJ president Maja Sever ja direktor Renate Schröder. Europarlamendi kultuurikomisjoni seisukohti selgitab liige Petra Kammerevert. Arutelu juhib EALi esimees Helle Tiikmaa.


Arutelu korraldamist toetab Euroopa Parlamendi büroo Eestis.


Päevakava:

13.00-14.30 I vestlusring

14.30.-15.15 MEPi ettekanne

15.15.15.45 Kohvipaus

15.45-17.00 II vestlusring ja kokkuvõte

Arutelu toimub eesti ja inglise keeles.


Kohale tulla plaanijatel palume registreeruda SIIN


Registreerumata sisse ei pääse. Registreerumine lõpeb 20.01.2023. Kaasas peab olema isikut tõendav dokument.


Zoomis osaleda soovijail palume registreeruda SIIN



Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699