Image

Vabadus on habras, ka pressivabadus


3.05.2023



Eesti Ajakirjanike Liidu (EALi) juhatus tunneb Pressivabaduse päeval muret Eesti ajakirjanike turvalisuse pärast. Pressivabaduse indeksis on Eesti langenud 14 kohta ajakirjanike turvalisuse osas – eelmise aasta 6. kohalt 20.


Üldarvestuses on Piirideta Reporterite (RSF) poolt tavapäraselt igal aastal avaldatavas meediavabaduse indeksis tänavu 8. kohal, neli kohta tagapool võrreldes eelmise aastaga. Indeks hõlmab 180 riiki.


„Võrreldes suure osaga maailmast, on seis Eesti pressivabadusega väga hea. Meil ei tapeta ega vangistata ajakirjanikke. Kuid ajakirjanike turvalisus ei ole ainult füüsiliste rünnakute küsimus, vaid ka psühholoogiline survestamine nagu veebiahistamine, kohtuga ähvardamine ja muu selline. Need probleemid on meil tõusuteel. Neist peab teada andma ja nendega tegelema nüüd, enne kui ajakirjandusvabadus tõsiselt ohtu satub,“ ütles EALi esimees Helle Tiikmaa.


„Eesti langus meediavabaduse indeksis näib tühine, kuid langus on langus ja ka maalihked ning lumelaviinid algavad väikesest värinast. Ka Ungari oli avatud ühiskond. Jah, meil pole ajakirjanikke tapetud, kuid on värske juhtum Teet Korstna maja mahapõletamisega. Ootame süütajate kiiret tabamist,“ lisas EALi juhatuse aseesimees Ago Gaškov.


Ka õiguslikus arvestuses langes Eesti 13 kohta, sest kohtukaebuste oht on hakanud tekitama ajakirjanike seas enesetsensuuri ning isikuandmete kaitset kasutatakse pressile teabe andmisest keeldumise ettekäändena.




Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

eal@eal.ee

+372-5333-9699