Täna kell 11 algab Eesti Ajakirjanike Liidu (EAL) korraldatud konverents „Kus lõpeb ajakirjandus?“ Rahvusraamatukogu väikeses konverentsisaalis.


Pressiteade 10.02.2020



Kas ajakirjandus on meedia pealetungi all lõplikult kuhtumas ja ajakirjanik väljasurev liik? Kui ei, siis on põhjust arutada, kus on ajakirjanduse koht kirjus info- ja libainfomaailmas ning milliseid kriteeriume peab täitma, et olla ajakirjanik. Kui vaated ajakirjanduse ja ajakirjaniku olemusele erinevad, siis millest see tuleneb – kultuurilisest, ajaloolisest, poliitilisest kogemusest ja kontekstist? EAL tahab, et ajakirjandus oleks usaldusväärne ja elujõuline. „On ohtlik, kui tõlgendada ajakirjandust ja ajakirjanikku väga laiapõhjaliselt – et igaüks, kes midagi avalikku mõtteruumi paiskab, ongi kohe ajakirjanik ja tema tehtu ajakirjandus. Ajakirjanduslaadsed tooted on ajakirjanduse ja ajakirjanike mainet omajagu rikkunud. Samas on ajakirjanik siiski oma kindlate piiridega elukutse. Neid piire peavad ajakirjanikud ise määratlema ja teadvustama, sest kui meie seda ei tee, tehakse seda meie eest, näiteks poliitikute poolt. Seda arutelu tahame oma konverentsil algatada,“ ütles EALi esimees Helle Tiikmaa, kes päeva modereerib.

Esinema on palutud kultuurilehe Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand, Äripäeva peadirektor Igor Rõtov, Rus.Postimees peatoimetaja Olesja Lagašina ja ERRi toimetaja Jüri Nikolajev. Väliskogemuse toovad arutellu Euroopa suurima ajakirjanikke ühendava organisatsiooni, Euroopa Ajakirjanike Föderatsiooni (EFJ) president Mogens Blicher Bjerregård, Lähis-Idas töötav vabakutseline ajakirjanik Hille Hanso, Soome avalikõigusliku ringhäälingu Yleisradio toimetaja ja EFJ avalik-õigusliku ringhäälingu ekspertgrupi juht Susanna-Maria Sjöstedt, Ukraina Ajakirjanike Liidu asepresident Lina Kuštš, Poola Ajakirjanike Assotsiatsiooni tegevjuht Dorota Zielińska, Leedu Ajakirjanike Liidu juht Dainius Radzevičius, Läti Ajakirjanike Liidu juhatuse liige ja Piirideta Reporterite raportöör Imants Liepinš ning Andrei Jvirblis Venemaa Ajakirjanike Ühendusest.


Konverents on eesti ja inglise keeles ning sünkroontõlkega. Konverentsi korraldamist toetab Kultuuriministeerium.


Konverentsi programmi leiab EALi kodulehelt ja ülekannet saab jälgida EALi Facebooki lehel.




Lisateave:


Helle Tiikmaa

Eesti Ajakirjanike Liidu esimees

helle@eal.ee

53339699